Glud Museum - Ler og leg

Start :

-

End :

Glud Museum


15. juni kl. 13-16 kan du lege med ler på Glud Museum.


Ler er et fantastisk materiale, der kan graves direkte op af jorden og gennem tiden er blevet brugt i bygninger og til køkkentøj. Denne dag leger vi med ler som materiale. Vi graver det op af jorden, vi blander det, som man gjorde i gamle dage, vi kliner tavl og stamper lergulv, vi laver vores egne soltørrede lersten og sætter stempel i. Hop i arbejdstøjet og kom med.


Ler er et alsidigt materiale, som vi har anvendt i Danmark siden oldtiden. Det er blødt og fedtet, det kan formes og tørres, og hvis det brændes, bliver det ekstremt stærkt. Førhen var leret allestedsnærværende og allemandseje, det blev brugt som byggemateriale til vægge og gulve, hvor det blev klinet og stampet; det blev formet til køkkentøj, hvor potter og fade var uundværlige i husholdningen.


Leret er et bæredygtigt materiale med mange gode egenskaber. Mange steder i Danmark kan leret graves direkte op af jorden og anvendes i byggeri, som man gjorde i de gamle bondehuse. Når lergulvet eller de lerklinede tavl blev slidt efter mange års brug, kunne leret brækkes op, knuses og blandes op med nyt vand for derefter at blive brugt til det nye gulv eller nye vægge. Det tørre ler har tilmed fantastiske evner til at optage, transportere og afgive fugt, hvilket kan være med til at forbedre indeklimaet i en bygning. Ler som byggemateriale har levet en lidt glemt tilværelse i mange år, men fortjener at blive genopdaget, hvis målet er en mere bæredygtig fremtid.


Ler og leg afholdes som værksteder mellem Glud Museums historiske bygninger. Værkstederne er åbne i tidsrummet 13-16. Der er ingen tilmelding, man møder bare op og gerne i tøj, som må blive beskidt.